COVID-19

Regler och information för  att hindra smittspridning på Lunds Fontänhus

Reglerna och infon uppdaterad kontinuerligt! Med bakgrunden av Covid 19 gör vi vad vi kan tillsammans för att bromsa smittspridning och skydda riskgrupper utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Viktigast är att du stannar hemma om du är det minsta sjuk!
Testa dig om det inte går över inom ett dygn.
Håll avstånd till andra när du besöker huset och tvättar händerna ofta och noga.

Var med fast på ett annat sätt!

Vi rekommenderar vi dig att i första hand delta på våra digitala träffar eller på våra promenader eller andra utomhusaktiviteter. 

Promenadtider och alla tider online hittar du i vår kalender! Isolera dig inte! Istället möt andra på Fontänhuset utomhus eller online! Läs gärna mer om vår online-verksamhet här. 

Stanna hemma vid symptom och testa dig

 • Stanna hemma vid symptom
  Om du känner dig sjuk, även bara lite sjuk, ska du alltid stanna hemma från Lunds Fontänhus och andra aktiviteter. Läs mer om symtom för Covid 19 här. Stanna hemma så länge du är sjuk och två extra symtomfria dagar.
 • Testa dig! Om symtomen inte går över efter ett dygn ska du testa sig innan du återvänder till huset. Testen är gratis. Här kan du läsa mer om hur du skall gå till väga. Om du som medlem är osäker på hur du ska göra  kan du alltid ringa Fontänhuset och få stöd att tex hämta ut ditt test. Ring handledaren på din enhet eller någon annan du har förtroende för: 046-120195.
 • Om du testats positiv för covid-19
  Om du har tagit ett test som visar att du har covid-19 ska du vara hemma i minst sju dygn räknat från den dag du fick symtom. Du behöver dessutom ha varit feberfri och mått bra i minst två dygn. Vad gäller om du eller någon på ditt boende blivit smittade – FHM
 • Om du varit nära någon som har Covid 19 så gäller dessa skärpta  rekommendationer  i  Skåne.  

Hygienrutiner

 • Ha god handhygien: Tvätta händerna med tvål och varmt vatten noggrant i 30 sekunder, så snart du kommer till Fontänhuset (före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök). Handsprit kan vara ett alternativ så att du kan bevara god handhygien men är ingen ersättning för tvål och vatten. Handsprit finns på alla bord i huset. Film om handtvätt
 • Hosta eller nys i armvecket 
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun. Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun.
 • Håll 2 meters avstånd till andra.

Kollektivtrafiken

Undvik att åka kollektivt till och från Fontänhuset (och även annars) om du kan och framförallt under rusningstrafiken 7-9 och 15-17.

Tillhör du en riskgrupp?

Vi uppmanar dig just nu att stanna hemma men isolera dig inte! Delta gärna istället via webex eller på våra dagliga promenader som du hittar här.
Osäker på om du tillhör en riskgrupp? Läs om alla riskgrupper – FHM 

Inställda händelser

Håll dig informerad om förändringar via Fontänhusets kalender. Mycket av våra aktiviteter ser online. Bli tillagd i en sms-grupp för mer kontinuerlig info genom att kontakta Iréne: 0723 051677

Undviker trängsel på huset

För att vi ska kunna hålla ett bra avstånd till varandra, begränsar vi antal personer som får vistas i byggnaden till max 50 samtidigt. Tänk på att inte vara för många i varje rum samtidigt. Det ska vara möjligt att hålla två meters avstånd.

Ändrade köks- och lunchrutiner

Ingen lunch: Från och med måndagen den 23/11 så kommer Fontänhuset inte ha någon klassisk Lunchservering på grund av de nya restriktionerna. Detta är ett sätt att minska risken för trängsel. Du kan köpa mackor eller matklåda på huset dagligen 11-14. 

Frukost: Ingen självservering vid frukosten, färdigberedda mackor finns att köpa, även juice och yoghurt, bara säg till.

Städ- och vädringsrutiner

Vädring! Vädra gärna flera gånger varje dag på era enheter för att hålla luften god! Och alltid på morgonen 8:30-9.

Extrainsatta städrutiner på alla enheter
– Torka dagligen av handtag, lampknappar, tangentbord och andra ytor.
Städa toaletterna två gånger om dagen.
– I caféet finns en pärm som ska fyllas i dagligen med kryssrutor.
– Var rädd om dig när du städar. Tvätta händer före och efter och använd handskar. Rör inte vid ansiktet under tiden som du städar.

Munskydd

Reach-out!

Behöver du hjälp? Eller bara vill prata en stund? Behöver du hjälp med att hämta ut tester eller något annat? Tveka inte att kontakta Fontänhuset för att få stöd!

Tveka inte att höra av dig!

Iréne:  0723 -051677
Malin: 0707-543890
Huset: 046-120195

Lunds Fontänhus
Kävlingevägen 15
222 40 Lund
Telefon: 046-120195
info@lundsfontanhus.se
Orgnr: 802456-4893

Tema av Anders Norén