COVID-19

Regler för vistelse i Lunds Fontänhus verksamhet
Med syfte att hindra smittspridning och skydda riskgrupper

OBS. Reglerna och infon uppdaterad kontinuerligt! Läs hela vägen ner så du inte missar viktig information!  Med bakgrunden av Coronavirusets (covid 19) vill vi göra vad vi kan för att vara rädda om varandra, bromsa smittspridning och skydda riskgrupper, detta utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Hygienrutiner

Ha god handhygien: Tvätta händerna med tvål och varmt vatten noggrant i cirka 30 sekunder. Detta så snart du kommer till Fontänhuset, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök.
Handsprit kan vara ett alternativ och finns på varje våning så att du kan bevara god handhygien.
OBS! Handsprit är ingen ersättning för tvål och vatten. Dock kan du mellan handtvätt med tvål och vatten komplettera med att ta även handsprit då och då.

Hosta eller nys i armvecket: Så hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Alt använd en pappersnäsduken som du sedan slänger i papperskorgen.

Undvik att röra ögon, näsa och mun: Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun.

 

Undvik att ta i hand eller ha annan närkontakt, såsom kramar och kindpussar. Håll avståndet till andra.

Stanna hemma vid symptom: Alla med symtom på luftvägsinfektion - som hosta, ont i halsen och feber - att undvika sociala kontakter i både privatlivet och arbetsliv. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du kommer tillbaka till Fontänhuset.

Tillhör du en riskgrupp stanna hemma.
En genomgång av tillgängliga studier kopplade till utbrottet av covid-19 visar att hög ålder är den främsta riskfaktorn. Personer med hög ålder i kombination med underliggande obehandlade sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen.

Städ- och vädringsrutiner

Vädring! Vi bor i ett gammalt hus med gammaldags ventilation= vädra flera gånger varje dag!

Extrainsatta städrutiner.
Städningen på enheterna flyttar fram i prioritering. Torka dagligen av handtag, lampknappar, tangentbord och andra ytor. Dammsug och våttorka dagligen och städa toaletterna två gånger om dagen. På tavlan i cafét finns en checklista som ska fyllas i dagligen. Vi ansvarar för våra egna våningar och vid användning av källarutrymmet ska även detta städas på samma sätt av användarna. Självklart hjälps vi åt mellan enheterna utifrån behov!

Beränsat antal i varje rum

För att vi ska kunna hålla ett bra avstånd till varandra (armlängds avstånd), begränsar vi antalet som får vistas i varje rum. Dela er på flera rum vid behov.

Maxantal i fastigheten samtidigt 20-25 personer totalt.
Om det är "fullt" så avvakta och var en stund i trädgården. Vi kan sätta fram infravärme och kaffe.

Max 5 på redaktionen
Max 5 i gillestugan
Max 2-3 i smårummen uppe (sprid er på olika rum).
Max 3 i köket
Max 1 i kaffegången
Max 8 i varje matsal, sitt gärna ute och fika eller ät.
Max 8 på Fixa till.
Inbokning av nybesök läggs längre fram, ingen inbokning av studiebesöksgrupper.

Ändrade köks- och lunchrutiner

Två lunchtider 12 och 12:30 (du får din tid vid anmälan)
Undvik köbildning genom att betala lunchen under förmiddagen
Ingen självservering vid frukosten, färdig-bredda mackor finns att köpa.

Förändringar och inställda händelser

Vissa aktiviteter kan ställas in. Håll dig informerad om förändringar via: http://lundsfontanhus.se/kalender/ Eller bli tillagd i en sms-grupp genom att kontakta Iréne: 0723 051677

onsdagar stänger vi kl. 17:30
Stängt på söndagar.

Flera friskvårdstillfällen ställs in men vi går promenader ofta!
Fixa till i v. 12 och 13 ställs in.
Årsmötet skjuts upp.
Påsk-lunchen ställs in.
Musikverksamhet ställs in: musikstudion, musikrep och sångcirkeln.
Studieenheten flyttar samtliga aktiviteter till Lunds Fontänhus. (följ smsgrupp för Exakt och En väg framåt, bli tillagd i smsgrupp genom att kontakta Iréne: 0723-051677 eller din handledare i Exakt eller En väg framåt.
Kök och Gröna Fingrar slår ihop sin verksamhet och har enhetsmöten i caféet.

Träffas online!

Via webex Teams kan vi träffas online också! Bland annat kommer vi att ha ”karantänfika” varje vardag kl. 14:30, studiegrupper online och individuell handledning och reach-out. Anvisningar kring hur du ska göra hittar du här:
Webex-instruktioner

Reach-out!

Behöver du hjälp? Om du som medlem är äldre, tillhör en riskgrupp eller är sjuk tveka inte att kontakta Fontänhuset för att få stöd! 046-120195.
Vi kommer skapa ett "äldre- och riskgruppsteam" som handlar en gång i veckan till er som behöver stöd med detta samt kan bistå på andra sätt. Kontakta någon av nedanstående telefonnummer om du vill ha hjälp med detta eller vill hjälpa till. 

(Alt. 0735-285158 eller 0723 051677)

Lunds Fontänhus
Kävlingevägen 15
222 40 Lund
Telefon: 046-120195
info@lundsfontanhus.se
Orgnr: 802456-4893

Tema av Anders Norén