Certifierade platser

Certifierade platser – för mental återhämtning

Naturen är läkande, för våra sinnen och för själen. Lunds Fontänhus har under ett par år genom projektet Naturkontakt, utforskat landsbygden och rekreerande naturmiljöer kring Lund.Vårt utforskande har skett genom regelbundna utflykter till olika platser i Lundaland (som utgörs av Lunds kommun och angränsande kommuner; Staffanstorp, Lomma, Kävlinge och södra Eslöv).

Vi brinner för att öka tillgängligheten till naturen för människor med psykisk ohälsa och genom att anordna utflykter i trygg gemenskap tillsammans med ledare och andra människor med psykisk ohälsa så har vi möjliggjort för många fler att våga komma ut på landsbygden och upptäcka vad Lundaland har att erbjuda.Utifrån dessa upplevelser har gruppen sen tillsammans valt ut tio platser som blivit några av våra favoriter i Lundaland, våra guldkorn som vi presenterar i vår guidebok “Våra guldkorn i Lundaland”.

Av dessa guldkorn har vi sedan sållat fram två absoluta favoriter som vi gillar lite extra mycket och vill återkomma till ofta och återhämta oss mentalt. Dessa två platser är Sliparebackens Skogsträdgård i norra Lund samt den norra delen av Kungsmarkens naturreservat. Vi har genomfört flera utflykter till dessa favoritställen och funnit dem extra bra för mental återhämtning. Vi utnämner därmed dessa två favoritplatser som “certifierade” av Lunds Fontänhus som mentala återhämtningsplatser i Lundaland. I guideboken har vi märkt ut dem med en stjärna. Den fysiska platsen är märkt med en skylt. I beskrivningen av platserna nedan hittar du kartlänkar.

Efter projektet slut kommer vi fortsätta arrangera regelbundna aktiviteter i återhämtningens tecken till dessa fysiska platser. Vi vill uppmärksamma dem som landmärken för mental återhämtning i Lundaland. Vi hoppas att du som söker dig till dessa platser kan få uppleva återhämtning och få krafterna åter precis som vi fått. Kanske rentav känna dig som en i gemenskapen med oss på Lunds Fontänhus och komma ihåg att vi finns om du drabbas av psykisk ohälsa. Du är inte ensam!

Vandra i våra fotspår och utforska våra favoritplatser för mental återhämtning i Lundaland!

Fontänhusets favoritplats: Sliparebackens skogsträdgård

Sliparebackens skogsträdgård: Karta
Koordinater: 55.72447650713467, 13.184846638833848

Sliparebacken skogsträdgård ligger i det nordvästra hörnet av S:t Hans backar, mellan järnvägen och de små reningsdammarna och har blivit en av våra små oaser dit vi gärna gör utflykter och tar med oss picknick eller bara sitter och njuter en stund.

I detta tidigare igenvuxna hörn av parken växer nu en frodig skogsträdgård fram i en glänta. Här är karaktären på växtligheten lite annorlunda än i en sedvanlig park, grönskan är lite mer vildvuxen och kan vid första anblick te sig lite ovårdad. I själva verket är Sliparebackens skogsträdgård inte slumpmässigt utformad utan den är noga designad efter permakulturens principer där man vill värna om den biologiska mångfalden. En skogsträdgård kännetecknas av att varje växt har sin nisch där alla delar samspelar för största möjliga gemensamma nytta. Här samsas fruktträd, buskar och växter med varann som alla fyller en funktion som t.ex. mat, som pollinatörsväxt eller att de ger näring till de ätbara växterna. Äldre träd, såsom valnötsträden har bevarats och det planteras in nya nöt- och fruktträd, örter, perenner och buskar i olika skikt och nivåer för att skapa en rik mångfald som efterliknar naturens ekosystem. Det ger en härlig och mysig plats med annorlunda karaktär som vi tyckt om att göra små stadsnära utflykter till. Vi i Naturkontakt tilltalas av mångfalden och att platsen är lite vildvuxen. Det känns nästan som att komma in i en hemlig trädgård när vi går över bron in i skogsträdgården..

Skogsträdgården är öppen för allmänheten dygnet runt, alla dagar i veckan. Här finns en trevlig sittplats som ligger lite lagom undanskymt. På denna plats har vi haft turen att få va lite ifred då det ligger lite avsides från resten av parken och vi tycker att det är en bra plats att söka mental återhämtning och stillhet på. Gör som vi, ta med dig lite fika och sätt dig i denna “hemliga trädgård” och njut av den biologiska mångfalden!

Övrig info: Varning för ogräset vildpalsternacka som är fototoxiskt, undvik att gå barfota!

Platsen ligger i närheten av kommunens grönytekompost där det ibland pågår högljutt arbete dagtid, men efter kl 16 på vardagar och på helger brukar det vara lugnt o stilla.

Fontänhusets favoritplats i Kungsmarkens naturresarvat

Kungsmarkens naturreservat, en specifik plats i reservatet: Karta
Koordinater: 55.720371, 13.267077

 

Kungsmarken ligger på historiskt intressant mark där det en gång legat en medeltida biskopsborg där kungaval hölls. Ängarna har betats i årtusenden och resulterat i en mycket artrik ängsmark med bl.a. många olika sorters orkideer och fjärilar. Marken betas fortfarande sommartid. I reservatet ligger också en golfbana. På delar av Kungsmarken samsas vi med golfarna och tar gemensam hänsyn till varann! De norra delarna av reservatet kring Glomsjön, är mycket mer fridfulla och idylliska om du söker mer lugn o ro. Vår favoritplats hittade vi just där, i sluttningen nordost om sjön under en av de stora björkarna med utsikt över dalen och solen i ansiktet.

“Golfklubbens parkering är full av bilar. Vi kryssar oss fram mellan SUV:ar, BMW:s och golfande pensionärer, följer den röda vandringsslingan bortåt, norrut. Bredvid oss på bägge sidor puttas bollar mot hål på välskötta greener……………stigen viker av från golfbanan in bland träden och över en stätta. Som att gå genom en portal till en annan värld där ett nytt landskap öppnar upp sig. Ett hemligt rum, en magisk plats långt bort från golfbollar, BMWs och trafiken på Sandbyvägen.

Hagmarker och blommande körsbärsträd breder ut sig. En slingrande bäck i en dalgång. Orkideér. Fjärilar. Utsikt.

Ner för kullen och över den lilla träbron vid bäcken, snäv sväng åt höger. En stor björk i en backe lockar och drar. Att bara sitta i gräset under trädets krona och titta ut över en blommande dal.

Här stannar vi länge.Här är det bra. Här susar björkens löv i vinden, här hör vi göken ropa sitt kookoo, här vaggas våra väsen till ro.”