Utbildning och stöd till arbetsgivare

PÅGÅNG JUST NU

Under världsdagen för psykisk hälsa bjuder Lunds Fontänhus in till en eftermiddag på Grand Hotel i Lund. Temat är ”psykisk ohälsa i arbetslivet” och det blir föredrag om inkludering, ADHD i arbetslivet och en välfylld panel av professionella och individer med egen erfarenhet. Vi bjuder även på en kreativ arbetsplatsutbildning med inslag av forumteater och tankeväckande övningar.
Evenemanget arrangeras i samarbete mellan Region Skånes psykiatri, Wemind och Lunds Fontänhus med stöd av Rotary St Knut och Grand Hotel. Det blir även jazzmusik och vi bjuder på lyxfika! Först till kvarn gäller, maxantal 150 personer.

Läs mer och boka din plats idag!

Företagarfrukost på Lunds Fontänhus

I samverkan med Företagarboost bjuder Lunds Fontänhus in till en frukostträff den 9 oktober. Vi öppnar dörrarna kl. 7.30 och erbjuder frukost till ett självkostnadspris.
Vad är psykisk hälsa?
Hur kan man inkludera en diagnos på sin arbetsplats?
Finns det en plats för alla?
Lunds Fontänhus har en mångårig och god kompetens och kunskap om psykisk hälsa som vi gärna vill dela med oss av. Med denna träff vill vi informera om vår verksamhet och skapa en mötesplats för ett samtal om vad psykisk hälsa kan innebära. Vi kommer att presentera våra utbildningar om psykisk hälsa som vi erbjuder till intresserade organisationer.
Passa på att mingla för att skapa nya kontakter med de gäster vi bjuder in. Varje nytt möte kan vara en möjlighet som skapar en ny möjlighet som skapar nya möjligheter.
Mer info och anmälan: via https://forms.gle/rptxya4L1tMooB2J6

SAMARBETA MED OSS!

Lunds Fontänhus vill gärna samarbeta med dig som är arbetsgivare. Läs mer här om vad vi kan erbjuda och vad vi kan behöva från dig! 

Kreativa arbetsplatsutbildningar om psykisk hälsa och ohälsa i arbetslivet

Lunds Fontänhus är en ideell organisation med omfattande erfarenhet och expertis inom arbetsplatsfokuserad kompetensutveckling inom områden som psykisk hälsa, inkludering och mångfald. Vi erbjuder en unik utbildningsupplevelse där arbetsspecialister, kulturarbetare och personer med personlig erfarenhet samarbetar för att skapa en verkligt berikande, kreativ och engagerande lärandeprocess.

Skräddarsy ert upplägg

Vi fokuserar på arbetsgivare och anställda som vill skapa en arbetsplats där alla kan trivas och fungera så bra som möjligt. Kanske vill ni lära er mer om vanliga arbetsplatsanpassningar och få en djupare förståelse för neurodiversitet och psykisk ohälsa? Eller kanske ni vill utbilda kompetenta mentorer som kan ge extra stöd till kollegor och förbättra er arbetsplats? Är ni redo att utvecklas till en universellt inkluderande arbetsplats? Vi skräddarsyr utbildningen efter era behov och förutsättningar.

Utbildningarna planeras i samarbete med dig som arbetsgivare och kan bestå av seminarier, föreläsningar, forumspel och workshops. Utbildningstillfällena kan vara kortare och schemaläggas i anslutning till vanliga arbetsplatsmöten eller bestå av hel- eller halvdagar. Här är några exempel på utbildningsmoduler

Exempel på utbildningsdelar

1. Alla dessa diagnoser – en kreativ workshop med forumteater och väderingsövningar

I ett lekfullt workshopformat erbjuds både roliga och tankeväckande övningar som behandlar psykisk hälsa, arbetsliv och värderingar. Genom forumteater möter kreativa och engagerande exempel från personer med egen erfarenhet. Denna utbildning väcker frågor som ditt team kan utforska tillsammans med workshopledarna.

2. Möjligheter och utmaningar rörande neurodiversitet och psykisk ohälsa på arbetsplatsen

Hur ser det ut idag med psykisk ohälsa och psykisk sjukdom i arbetslivet? Vilka är de vanligaste diagnoserna och vad innebär dessa i termer av både möjligheter och utmaningar? Finns det något särskilt jag bör tänka på som kollega eller chef? Hur är det att arbeta med en psykisk funktionsnedsättning, sjukdom eller variation? Ta del av exempel och berättelser från individer och arbetsgivare.

3. Utbildning för handledare eller mentorer

En förberedande kurs för den som kommer att bli handledare eller mentor på arbetsplatsen. Kursen belyser vikten av en bra introduktion, konsten att ge feedback, att god kommunikation är avgörande, vissa anpassningar och modet att ställa frågor och prova nya saker!

4. Skapa en inkluderande arbetsplats

Denna utbildning berör hur man skapar en inkluderande arbetsplats och vikten av mångfald. Vi utforskar såväl de vanligaste individuella arbetsanpassningarna som lär oss mer om vad det innebär att arbeta för att vara en UUA (universellt utformad arbetsplats). Utforska hur små förändringar för den med större behov, ofta gynnar och effektiviserar hela arbetsplatsen och gör den mer hjärnstark för alla.

Vi erbjuder också föredrag kring Fontänhuset, delaktighets-processer, återhämtning, rehabilitering och sociala projekt

Eller testa något annorlunda?

Teater

Vi har skapat fantastiska teaterproduktioner om psykisk ohälsa som berör och väcker samtal. En av dem är Krångliga människor – En teaterföreställning om diagnoser, att inte passa in och ren galenskap. Medlemmar från Lunds Fontänhus och projektet Joint Attention har skapat ett collage av berättelser baserade på deltagarnas liv. Teaterföreställningen Krångliga människor är en mötesplats för att prata om normer, tabun och gemenskap. Föreställningen varar cirka 40 minuter och efteråt bjuder vi in till publiksamtal.

Musik eller stand up?

Vi erbjuder en fantastisk musikplattform med kreativa och begåvade musiker som kan förgylla ert event eller företagsfest! Vi har också stå-uppkomiker och allsångsledare. Genom att anlita oss stödjer ni samtidigt viktigt arbete inom den idéburna sektorn, som ger individer mening och social samvaro i deras vardag.

Kroppsspråk

En interaktiv föreläsning där du är verktyget. Syftet är att ge tips och trick för att utveckla men också för att utmana din icke verbala kommunikation. Tekniker från teaterns värld är arbetsmetoden. En stund för nya insikter och kanske ett gott skratt.

Run for Mental Health

Anmäl er eller engagera er på annat sätt i Run for Mental Health – årets viktigaste och roligaste välgörenhetslopp! Tillsammans stöttar vi livsviktig forskning och förhindrar suicid! Lund den 13 okt eller virtuellt, när och var du vill

Inkludera fler

En mångfaldig och inkluderande arbetsplats främjar kreativitet, empati och trivsel. Vi strävar efter att hjälpa er att bli sådana arbetsplatser, och öppna dörrar för individer med psykisk ohälsa eller funktionella variationer. Vårt stöd riktar sig till både individer och arbetsgivare.

På Lunds Fontänhus är många medlemmar ivriga att komma ut på arbetsmarknaden. Vi använder IPS (Individual Placement and Support)-modellen, rekommenderad av den svenska socialdepartementet. Denna evidensbaserade metod ger omfattande stöd för individer med psykisk ohälsa att hitta och behålla anställning, med fortlöpande hjälp till både anställda och arbetsgivare efter behov.

Bli en partner!

Du, ditt företag eller din organisation kan bli en stödmedlem och sponsor av Fontänhuset och motverka ensamhet, suicid och psykisk ohälsa i din närmiljö. Ett sätt att:

✓ Starta ett CSR-projekt (Corporate Social Responsibility)

✓ Marknadsföra ditt engagemang

✓ Få tillgång till arbetsplatsutbildningar om psykisk hälsa

✓ Ta ansvar för ditt eget och andras välbefinnande

Engagemang och investering motsvarande:

30 000 och över – Guldmedlem

20 000 och över – Silvermedlem

10 000 och över – Bronsmedlem

Bankgiro: 492-3801, Org.nr: 802456-4893, Swish: 1235302377

Kontakta oss:

  • Konstnärlig ledare och projektledare: magnus.nylander@lundsfontanhus.se
  • Verksamhetschef och arbetsspecialist: matilda.espmarker@lundsfontanhus.se
  • Jurist och arbetsspecialist:
    anne.schildt@lundsfontanhus.se