Stöd i studierna
Vår studie- och jobbenhet vänder sig till dig som studerar eller vill börja studera och har psykisk ohälsa. Oavsett om du pluggar eller är sjukskriven, så kan du få stöd, hjälp och inte minst gemenskap för att må bättre och klara studierna. Vårt mål är att du ska kunna fullfölja dina studier samtidigt som du stärker din självkänsla, utökar ditt sociala nätverk, höjer din livskvalitet och får nya rutiner och strategier kring din studiesituation.
Vår Lundamodell av SEd – supported education
På vår studieenhet kombineras individuellt studiestöd (SEd) med Fontänhusmodellen, vilket innebär att vi erbjuder såväl individuellt stöd som kollektiva stöd inom ramen för ett studiesocialt positivt sammanhang med studieplatser, studiegrupper, friskvård, sociala aktiviteter, prokrastineringsgrupp, forumträffar kring studier, arbete och hälsa, ”vägen tillbaka-grupp” m.m. Här kan du vara med som en del av ett sammanhang där du får bidra och påverka enhetens innehåll.
Hos oss kan du hitta en värdefull struktur i ditt pluggande, eftersom vi utgår från dina behov. Du väljer själv vilka delar av enhetens innehåll som du behöver och kan fritt kombinera från vårt ”smörgåsbord” av aktiviter och stöd.
Tillsammans med en av våra handledare skapar du din individuella studieplan med fokus på hur du kan klara dina studier och samtidigt ha en bra livssituation. Stödet kan t.ex. innebära:
- Samverkan med olika utbildningsaktörer, framförallt Lunds Universitet med dess olika stödfunktioner
- Hög tillgänglighet till studieplanering och vardagsplanering. Utformande- och uppföljning av studieplan med konkreta mål. Stöd att finna balans mellan studier och återhämtning.
- Ekonomisk rådgivning, hjälp i kontakt och planering med t.ex. FK, socialtjänst, CSN och psykiatri
- Stöd att utveckla personligt viktiga färdigheter och rutiner nödvändiga i utbildningsmiljön och i studiesituationen.
- Vägledning för tillgång till stöd i studiesituationen men också stöd såsom boendestöd eller behandling.
- Stöd att söka till nya kurser
- Handledning och coaching under pågående studier
Stöd att få, finna och behålla arbete
Genom studie- och jobbenheten kan du även få individanpassat stöd till arbete, riktat till dig mer erfarenhet av psykisk ohälsa.
Målet är att du som individ ska få möjlighet att finna, få och behålla ett arbete som ligger i linje med din vilja, utbildning och kompetens. På denna enhet ger vi stöd både emotionellt, teoretiskt och praktiskt i de frågor som rör arbetslivet. Här träffar du en arbetsspecialist som tillsammans med dig kartlägger lite kring vem du är, vad du vill arbeta med och vilket stöd du behöver på vägen. Vi ger dig sedan uppbackning i alltifrån kontakten med arbetsgivare till arbetssökande, rollspel inför intervjun, fixande av CV och personligt brev m.m. Tillsammans gör vi en arbetsplan där vi steg för steg arbetar mot dina mål.
Vi bokar in regelbundna avstämningsträffar utifrån behov och finns med i hela den process som det innebär att få, finna och behålla ett arbete. Utifrån ditt behov kan vi också finnas med som en aktiv part i samverkan med såväl arbetsgivare som vårdkontakter.
IPS – individual placement and suppport är den evidensbaserad metod som förordas av socialstyrelsen och bygger på följande principer:
- Vanligt arbete är målet
- Lämpligheten baseras på individens vilja att arbeta
- Individens vilja och kompetens står i centrum
- Gemensam analys och kartläggning, matchning mot arbete,, stöd i arbetssökande processen – förbereda CV, öva intervju, ta kontakt med arbetsgivare, anpassningar m.m.
- Arbetssökandet inleds tidigt (inom en månad)
- Bidragsrådgivning och ekonomiskt ställningstagande ges i ett tidigt skede
- Nära samarbete med individens vårdgivare och stödfunktioner
- Kontinuerligt stöd både till individ och arbetsgivare!
Forum för arbets- och livsredskap!
På Lunds Fontänhus erbjuder vi inte bara ett individinriktat stöd till arbete utan även ett kollektivt stöd utifrån Fontänhusmodellen. Tillsammans är vi starkare och kan genom delade erfarenheter, grupper och daglig gemensam struktur uppleva ökad livskvalitet, vänskap och rutiner. Varje vecka erbjuder vi forumträffar av olika slag men också ett sammanhang med dagliga enhetsmöten där du kan strukturera ditt arbetssökande tillsammans med andra. På Fontänhuset kan du finna gemenskap och här erbjud alltifrån lunch till friskvård, gemensamt arbete och sociala aktiviteter. Vårt mål är att du inte bara ska ta dig ut på arbetsmarknaden utan också hitta vägar till ökad hälsa, ett utökat socialt nätverk, en stärk känsla av delaktighet och livskvalitet samt en ryggsäck full av strategier du har nytta av i arbetslivet.
Röster från studie- och jobbenheten
”En ledstjärna och stöd i studier likväl som kontakt med myndigheter som möjliggör mina möjligheter för studier.”
”En framtid, gemenskap. Handledning.”
”Ett sätt att få lyckas avsluta min utbildning. Tycker handledningen har varit jättebra.”
“Stöd kring struktur, planering reda ut när något blir problem, praktisk resurs studiero, gemenskap & utbyte av erfarenheter”
”En av de viktigaste och mest avgörande platserna i mitt liv. Även när jag är ute i jobb så möjliggör Fontänhuset för mig att bibehålla en hållbar arbetsdag.
”Struktur, stöttning, inspirerande sätt att förhålla sig till arbetssökandet och att fokusera på hållbara tillvägagångssätt.”
”Självkänslan och kontakter med arbetsgivare. Nu är jag timmis på ett ställe och får sannolikt sommarjobb där.”
Plats
Vi finns på våning två på Magle stora kyrkogata 5. Här hittar du mysiga samtalsrum och studierum och en gemenskap du kan vara en del av.
Kontakt
Behöver du stöd i dina studier och vill vara en del av studie- och jobbenheten? Kontakta oss så tar vi emot dig på ett första nybesök och berättar mera.
Stina Holmberg
Epost: stina.holmberg@lundsfontanhus.se
Telefon: 0793-407866
Helga Asgeirsdottir
Epost: helga.asgeirsdottir@lundsfontanhus.se
Telefon: 073-5350970
Anne Schildt
Epost: anne.schildt@lundsfontanhus.se
Telefon: 076-3246503
Eva Mårtensson
Epost: eva.martensson@lundsfontanhus.se
Telefon: 0760-234847
Josefin Krans
Epost: josefin.krans@lundsfontanhus.se
Telefon: 076-0051983
Anna Steijner
Epost: anna.steijner@lundsfontanhus.se
Telefon:
Finansiärer och samarbetspartners
Vår studieenhet finansieras av Crafoordska stiftelsen, Lunds kommun, Lunds Universitet, Region Skåne och Carl Jönssons understödsstiftelse.
Via enheten samarbetar vi med Lunds Universitet och dess olika stödfunktioner: studievägledare, Studenthälsan, Pedagogiskt stöd, Studieverkstan och Studentprästerna m.fl. Detta både kring enskilda studenters situation såväl som i olika organiserade forum. Studieenheten finns bl.a. med i Lunds Universitets studievägledarnätverk och krisgrupp. Vi samverkar också med Lunds Vägledningscentrum, Komvux Lund, Hermods och andra skolor, Universitet och Högskolor samt med Region Skånes Psykiatri, We Mind, Lunds kommun m.fl.
Mer information
Sammanfattande broschyr – Studie och jobbenheten
Verksamhetsberättelse för 2023 med fokus på Jobb- och studieenheten.
Schema
I kalendern nedan visas de aktiviteter som rör studier, arbete och friskvård. För övriga händelser följ länken under kalendern.
Genom dagliga möten kl. 9:15 och 13:00 alla vardagar, på andra våningen, kan du planera en arbets- och studiedag tillsammans med andra. Här varvas studier och arbete med samtal, fika, och lunch kl. 12-13.
Övriga aktiviteter på Lunds Fontänhus